Betere bedrijfsprestaties met gezond personeel

Natuurlijk ziet u uw werknemers het liefst fit en gezond. Een werknemer met een groot uithoudingsvermogen en meer spierkracht is minder vatbaar voor bijvoorbeeld RSI en rugklachten en zal er sneller van herstellen. Nog een voordeel van gezonde werknemers: ze zijn productiever,
hebben meer energie en hebben daardoor meer lol in hun werk. En dat plezier stralen ze uit naar uw klanten. Gezonde werknemers vormen een mooi visitekaartje van uw bedrijf!

Uiteraard is de gezondheid de verantwoordelijkheid van de medewerker zelf. Maar wist u dat u als werkgever of (HR) manager wel degelijk invloed kunt uitoefenen op de gezondheid van uw medewerkers? Sturen op een gezond gewicht is daar één van. Hoe u dat geld oplevert en hoe Diëtistenpraktijk Minervalaan u hierin kan ondersteunen, leest u onderstaand:

Ziekteverzuim en een gezond gewicht

Medewerkers met een gezonde leefstijl hebben gemiddeld genomen een aanzienlijk lager verzuim. Dit geldt onder andere voor werknemers zonder overgewicht. Dat wil zeggen: een body mass index (BMI: gewicht/lengte in m²) tussen de 18,5 en 25 kg/m². Zij hebben een relatief laag verzuim in vergelijking met mensen met een ongezonde BMI (>25 kg/m²).  Een Nederlandse studie onder 4.000 bankmedewerkers liet zien dat medewerkers met een BMI <25 kg/m² een verzuimpercentage van 2,8% hadden. Daar tegenover stond een verzuimpercentage van 3,1 en 4,7% van medewerkers met een BMI van respectievelijk 25 – 30 en ≥30 kg/m² (Van Deursen e.a., 2007). Kortom: het reduceren van het gewicht van medewerkers met een ongezonde BMI levert u direct geld op door een lager ziekteverzuim!

Diëtistenpraktijk Minervalaan kan u helpen bij het verlagen van het gewicht van uw medewerkers met een ongezonde BMI door bijvoorbeeld:

  • het uitvoeren van De Kantinecheck (zie onderstaand:  “Tips voor gezonde voeding op de werkvloer”)
  • bewustwordingsworkshops op het gebied van gezonde voeding te geven, en
  • individuele, medewerkers te begeleiden bij het:
    • afvallen;
    • samenstellen van een persoonlijk voedingsplan op basis van de voedingstoestand van uw medewerkers die is bepaald aan de hand van lengte-, gewicht-, handknijpkracht- en lichaamssamenstellingsmetingen;
    • verlagen ven een te hoog cholesterolgehalte;
    • verlagen van een te hoge bloeddruk;
    • voorkomen van Diabetes Mellitus type 2 ( ‘ouderdomssuiker’) bij medewerkers in het voorstadium van Diabetes Mellitus type 2, en
    • verminderen van klachten bij het prikkelbaar darmsyndroom.

Het meten van spier- en vetmassa met behulp van bio-elektrische impedantie.

Het meten van de lichaamssamenstelling.

 

Het meten van de perifere spierkracht met behulp van de handknijpkracht.

Het meten van de perifere spierkracht met behulp van de handknijpkracht.

Tips voor gezonde voeding op de werkvloer

Tips die gezonde voeding onder uw personeel kunnen stimuleren:

  • Fruitschaal met diverse soorten vers fruit op de werkplek.
  • Frisdrank- en snackautomaten het bedrijfspand uit.
  • Laat medewerkers zelf hun lunch meenemen, of als u zelf de lunch verzorgt:
  • Zorg dat medewerkers volop keus hebben uit gezonde producten. Denk hierbij aan volkoren brood en gezond broodbeleg (kipfilet, appelstroop, magere kaas, pindakaas en notenpasta’s).
  • Stimuleer een gezamenlijke lunch aan een lunchtafel en ontmoedig lunchen achter het bureau.
  • Een lunchwandeling zorgt ook nog een voor wat extra beweging in de buitenlucht.
  • Vermijd zoveel mogelijk gefrituurde voedingsmiddelen.
  • Bied rauwkost aan bij de lunch of als snackje tussendoor.
  • Wees terughoudend met het aanbieden van soepen, omdat deze erg veel zout bevatten!

Wilt u een op maat gemaakt advies? Laat dan Diëtistenpraktijk Minervalaan de ‘kantine-check’ voor u uitvoeren. Na een éénmalig bezoek aan uw kantine, krijgt u een rapport over alles wat al goed gaat en concrete adviezen over wat nog gezonder kan.

Voor meer informatie over hoe wij kunnen bijdragen aan de gezondheid van uw organisatie, nodigen wij u van harte uit om contact op te nemen.

Hier vindt u onze Algemene Voorwaarden.